28.11.09

La gran tasca dels portadors de muntanya




Voldria dedicar unes paraules en homenatge als portadors de muntanya. Els portadors nadius -homes d’una fortalesa física absolutament excepcional i d’una simpatia i amabilitat sorprenent- exerceixen un paper d’alta rellevància en qualsevol travessa de muntanya. El seu compromís i sacrifici fan que tot resulti molt més fàcil. La seva tasca es centra en transportar, a coll, el material, bagatge, menjar,..., muntar i desmuntar tendes, davant de dures condicions meteorològiques i geogràfiques. El seu rol és crucial, i sense ells, res seria possible.

Davant d’aquests fets, animo a totes les agències i empreses que es dediquen al món de la muntanya a que reflexionin. A que tinguin una mica de consideració cap a aquestes persones que suposen el motor dels seus negocis.

Ells carreguen pesos d’ entre 30 i 50 kg. durant llargues jornades. Ells es deixen la pell i la salut per tal que el turisme pugui gaudir de la bellesa de la muntanya. Sembla que poc a poc es va regulant el màxim de pes per persona, però encara queda molt per protegir els seus drets.

Senyors empresaris, si us plau, deixeu d’abusar i explotar d’una vegada per totes als nadius dels vostres pobles. Senyors empresaris, si us plau, remunereu i incentiveu dignament a les persones que fan possible l’impossible. Senyors empresaris, si us plau, obriu els ulls.

Ja vam evidenciar aquesta mena d’explotació desmesurada en altres indrets com al Nepal. Realment, se t’encongeix el cor quan veus a aquestes persones indefenses caminant i jugant-se la vida diàriament a les muntanyes a canvi d’uns salaris totalment indignes, i d'unes condicions físiques i emocionals d’elevada precarietat. Repeteixo, senyor empresaris, si us plau...

No hay comentarios:

Publicar un comentario